Varikosel

VARİKOSEL

Varikosel, erkeklerde sperm üretiminin gerçekleştiği testislerden etrafında bulunan toplardamarların (venöz damarlar) genişlemesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Uzun süre ayakta duran hastalarda gelişen bacak varisleri ile benzer bir mekanizmayla gelişir.Fakat etkilenen organ olan testisler olduğundan uzun vadede kısırlık gibi önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Varikosel, erkeklerde kısırlığın (infertilite) en sık sebebidir. Yapılan araştırmalarda kısırlık nedeniyle hekime başvuran erkek hastaların yaklaşık %30-40’ında tespit edildiği ortaya konulmuştur.Venöz yapılardaki bozulmanın ardından bu bölgede biriken kanın testislerde ısı artışına yol açması ve kirli kan içerisinde bulunan toksik maddelerin uzaklaştırılamaması gibi nedenlerle testis dokusu olumsuz etkilenmekte ve dolayısıyla sperm üretim süreci zarar görmektedir.

 

Varikosel Bulguları

Anatomik farklılıklar nedeniyle çoğunlukla sol tarafta tespit edilebilmesine rağmen iki tarafta da görülebilmektedir. Klinik olarak sıklıkla kasıklardan testise doğru uzanan ağrı veya şişlik şeklinde  belirti verebilir. Varikosel ağrısı uzun süre ayakta durma, ağır egzersiz, cinsel ilişki veya uzun süreli yürüyüş durumlarında artış gösterebilir.

Uzun süreli varikosel olgularında testis boyutunda küçülme(atrofi) de gelişebilir. Nadiren de olsa kronik varikoselde görülen testis boyutlarındaki küçülme erkeklik hormonu olan testosteronun üretimini azaltabilir.  Bu durum hastada cinsel istekte azalma ve şertleşme (ereksiyon) bozukluklarına sebep olabilir.

 

Varikosel Tanısı

Elle muayene ve doppler ultrasonografi ile konur.

Her varikoseli tedavi etmeye gerek yoktur. Varikosel = Kısırlık anlamına gelmemelidir. Tabi ki en önemli tedavi endikasyonu kısırlıktır. Ağrı için nadiren tedavi etmek gerekir. Bilinmelidir ki tedavi sonrası ağrılar geçmeyebilir. Nadiren testosteron (erkelik hormonu) azalmasına neden olur. Bunun sonucunda genellikle libido kaybı olabilir. Ereksiyonun etkilenmesi çok nadirdir. Ayrıva erken yaşta saptanan varikoselde (adölesan) testislerde küçülme meydana gelebilir. Kısırlık sonrası başvuran varikoselli hastalarda muhakkak en az bir, idealinde ise arasında 1 ay olan iki kere sperm testi yaptırmak gerekir.

Varikosel Tedavisi

Hastanın spermiogram değerleri anormalse, ileri evre varikoseli varsa, kısırlık oluşmuşsa ve adölesan çağda testis gelişiminde bozulmaya sebep oluyorsa cerrahi endikasyon vardır. Günümüzde en başarılı cerrahi yöntem mikroskop yardımıyla yapılanlardır.

Mikroskopik Varikoselektomi

Bu ameliyatta cilt dokusu yaklaşık 3 cm’lik bir kesi ile açılır. Testise giden damarlar ortaya konulur. Genişleyerek özelliğini kaybetmiş olan damarlar bağlanarak ortadan kaldırılır. Bu aşamada testise temiz kan götüren atardamar (arter), testisin lenf akımını sağlayan lenfatik damarlar ve testisten spermleri taşımakla görevli olan vaz deferens adı verilen kanal dikkatle korunur. Bu yapıların bazılarının gözle görülemeyecek kadar küçük olması sebebiyle ameliyatın özel bir cerrahi mikroskop kullanılarak yapılması çok değerlidir. Bu yöntemle yapılan cerrahinin başarı şansı yüksekken , gelişebilecek olası komplikasyon ihtimali de azdır..